Radionica božićnog kruha
Autor: Debora Cukola Zeneral, 17. 12. 2019.
U utorak, 10. prosinca skupina učenika Produženog boravka (2., 3. i 4. razredi) sudjelovala je u radionici božićnog kruha koju je organizirala Turistička zajednica općine Vrsar u sklopu adventa i projekta "Uživam tradicijo", u pratnji učiteljice Simone Beraković. Radionicu je vodila Ljiljana Mahne (zvana Lili) iz slovenskog grada Certnice.
Ona se bavi agroturizmom i proširenom djelatnošću za peku slastica te je nositelj nematerijalne kulturne baštine izrade božićnog kruha "poprtnika", a to je kruh koji može stajati više dana pa se nekad stavljao pod stolnjak da se ne osuši (prt = stolnjak). Tradicija u njezinoj zemlji je upravo izrada ovog božićnog peciva, kojeg je nama i predstavila. Zahvaljujući njoj učenici su naučili koji su sastojci potrebni za ovo dizano tijesto, čemu služi kvasac i kako se dodaje aroma u tijesto. Nakon toga Lili nam je pokazala kako se mijesi tijesto i gledajući nju to je izgledalo vrlo jednostavno, ali kad su ga naši učenici pokušali zamijesiti shvatili su da to baš i nije tako lako kao što se čini. Kad se tijesto diglo, vrijedne ručice naših učenika uz stručno vodstvo voditeljice Lili izradile su preslatke ptičice i ružice, ukupno tri puna poslužavnika mekanog, toplog i mirisnog peciva koje je obuzelo cijelu prostoriju. A ako pitate djecu, najveći gušt bio je, zna se, pojesti ih dok su još vruće!
Ovim putem zahvaljujemo gđi Ljiljani Mahne i njezinim kolegicama u pratnji na podijeljenom receptu, znanju i vještinama, te Tei Štifanić i Tini Slamar iz TZ općine Vrsar što su nas pozvale i velikodušno ugostile.
« Veljača 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |